Jaga-jaga Amazon! Ramai Pesaing Ni!

285

Walmart Inc, Best Buy Co Inc dan beratus-ratus peruncit yang lebih kecil meningkatkan ciri hadiah dalam talian mereka, dengan harapan dapat mencabar dominasi Amazon.com Inc. sebagai penjual hadiah percutian kepada pembeli dari rumah.

Melalui perkhidmatan tersebut, pengguna boleh membeli hadiah secara dalam talian dan menyerahkannya kepada penerima dengan pesanan peribadi atau resit yang tidak menunjukkan harga hadiah.

Saingan Amazon telah berusaha untuk mencapai keutamaan dalam taliannya, menghabiskan berjuta-juta untuk memenuhi pesanan dengan lebih cepat, mengembangkan katalog produk, menyediakan penghantaran percuma dan juga perkhidmatan langganan.

Selain itu, pengguna didapati cenderung ke Walmart dan peruncit lain pada peringkat awal penularan wabak kerana Amazon didakwa lambat untuk menyampaikan barang keperluan termasuk tisu tandas. Kini, pesaing Amazon melihat peluang lain untuk merebut bahagian pasaran.

Contohnya, Walmart.com pada 28 Oktober telah menambahkan label “gift eligible” di beratus-ratus ribu halaman produk AS, termasuk tisu tandas, status yang sebelumnya tidak dipaparkan sehingga pembayaran. Ianya bermaksud Walmart dapat mengirim resit hadiah serta membiarkan pembeli memberikan ucapan melalui e-mel.

Di samping itu, Walmart menambah inventori komputer riba, peralatan santai dan peralatan latihan menjelang cuti. Pembeli dapat mencari secara khusus hanya item yang layak mendapat hadiah untuk pertama kalinya.

Manakala BestBuy.com pada pertengahan Oktober menambah pilihan untuk penerimaan hadiah dengan pengambilan kedai. Ini juga mula membolehkan pembeli mengatur Best Buy untuk menghantar e-mel kepada penerima hadiah dengan ucapan perayaan pada hari yang sama barang dihantar.

Sementara itu, Estee Lauder Companies Inc tahun ini menggunakan teknologi dari SmartGift permulaan yang menambahkan pilihan di 5 laman webnya untuk pembeli menetapkan kosmetik dan barang lain sebagai hadiah sambil membiarkan penerima memilih warna, saiz atau aroma sebelum penghantaran.

Menurut sebuah data, rakyat Amerika akan membelanjakan $ 160 bilion untuk hadiah pada suku tahun ini, meningkat 5% dari tahun lalu. Manakala unit perisian e-dagang Adobe Inc Magento menjangkakan rakyat Amerika akan menghantar 67% hadiah percutian lebih banyak berbanding setahun yang lalu  kepada 18% penerima.

Sebelum ini, Amazon telah mengekalkan penguasaannya sebagai keseluruhan industri e-commerce berkembang dalam wabak tersebut. Penjualan produk Amazon meningkat 32% tahun ini hingga September, hampir 2 kali ganda berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat