Kenali Ekonomi U.K. Dengan Lebih Terperinci

544

Menurut International Monetary Fund (IMF), United Kingdom adalah ekonomi kelima terbesar dunia dengan KDNK hampir US$3 trillion pada tahun 2014. Bank of England (BoE) adalah salah satu bank pusat paling dinamik di dunia kerana sumbangannya kepada perkembangan ekonomi yang pesat sejak bertahun-tahun dengan prestasi pertumbuhan ekonomi yang optimum, kadar pengangguran rendah dan pasaran konsumer yang berdaya tahan.

United Kingdom merupakan sebuah negara yang ekonominya berasaskan perkhidmatan manakala sektor pembuatan menyumbang bahagian yang sedikit kepada KDNK negara ini sebanyak 20%.

Sistem pasaran kewangannya adalah antara yang paling membangun di dunia dan digelar sebagai pusat kewangan dunia. Perkhidmatan kewangan dan perbankan adalah penyumbang terbesar kepada KDNK UK.

Manakala sektor petroleum pula menyumbang 10% kepada KDNK. Sebarang peningkatan dalam harga minyak dunia khasnya Brent-oil akan memberikan faedah kepada peningkatan pendapatan negara ini.

Keseluruhannya, UK adalah sebuah negara pengimport yang mencatatkan trade defisit (kurangan perdagangan) yang konsisten. Rakan dagang terbesarnya adalah Kesatuan Eropah sebanyak 50%. Tetapi apabila dikira secara individu, Amerika Syarikat masih lagi rakan dagang terbesar.

Eksport Terbesar ke luar

  1. Amerika Syarikat
  2. German
  3. Switzerland
  4. Belanda
  5. Perancis

Import Terbesar dari

  1. German
  2. Belanda
  3. China
  4. Amerika Syarikat
  5. Perancis

Disebalik asas ekonomi yang kukuh, UK kini berdepan dengan cabaran besar sejak undian Referendum Brexit Jun lepas. Dengan keluarnya UK secara rasmi dari Kesatuan Eropah 2 tahun lagi akan memberi kesan negatif kepada ekonominya.

Rakan dagang terbesar UK iaitu Kesatuan Eropah itu sendiri mencatatkan aktiviti perdagangan sehingga 50% telah banyak memberikan kelebihan kepada UK. Antara kelebihannya adalah perdagangan bebas di antara negara Kesatuan Eropah dan kurangnya trade barriers (halangan perdagangan) non-tariff (bukan tariff) seperti kuota import dan eksport.

Kita telah menyaksikan kesan ‘fear of Brexit’ sebelum ini pada Jun lepas yang telah menyebabkan Pound (GBP) jatuh sebanyak 10% ketika itu dan pada hari ini selepas 4 bulan undian itu, nilai pound masih meneruskan penyusutan. Pada 7 Oktober GBP/USD jatuh lagi ke tahap terendah 1.2000 iaitu sebanyak 600 pip.

Walaupun kerajaan UK sedang berusaha untuk memeterai perjanjian bagi mengakses pasaran Kesatuan Eropah selepas Brexit nanti. Ia dilihat tidak cukup untuk meyakinkan pelabur kepada prospek ekonomi UK di masa hadapan. Ditambah lagi dengan laporan Bank-bank utama dunia yang sedang merancang untuk meninggalkan UK tahun depan telah meningkatkan lagi risiko kepada pelaburan di UK dalam jangka masa panjang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat