Penjelasan Isu Sempadan Ireland Brexit

746

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, rundingan Brexit masih berlarutan sehingga ke hari ini dan bakal meninggalkan kesan sejarahnya yang tersendiri. Namun, apa yang sering diperkatakan adalah isu sempadan Ireland yang menjadi penghalang kepada rundingan tersebut mencapai persetujuan.

Ireland Utara adalah merupakan negara terkecil dalam United Kingdom (UK) dan antara negara yang mempunyai populasi yang rendah. Tetapi, negara kecil tersebut tampaknya memberi impak besar dalam rundingan Brexit antara UK dan Kesatuan Eropah (EU) dan berkemungkinan akan memberi kesan terhadap masa depan keseluruhan negara Eropah.

Jadi mengapakah sebenarnya isu sempadan Ireland tersebut begitu penting?

Pengenalan secara ringkas, UK terdiri daripada gabungan England, Scotland, Wales dan Ireland Utara. Selepas UK keluar daripada EU nanti, ketiga-tiga negara Britain iaitu England, Scotland dan Wales tidak mempunyai sebarang masalah disebabkan mereka berada dalam satu jajahan kepulauan yang sama.

Sebaliknya, berlainan pula dengan Ireland Utara yang berada pada kepulauan yang lain dan berkongsi sempadan dengan Republik Ireland yang merupakan negara dalam gabungan Kesatuan Eropah. Dengan itu, garisan berjarak 300 batu tersebut bakal menjadi sempadan baru memisahkan EU dan UK dan disinilah timbulnya masalah besar yang masih menghalang kelancaran rundingan Brexit.

Selepas cadangan UK untuk keluar dari EU, wakil rundingan dari EU mahukan kawalan keselamatan untuk pemeriksaan barangan yang keluar masuk di sempadan tersebut. Sebagai contohnya, sumber makanan yang di bawa masuk haruslah menepati piawaian kesihatan dan begitu juga dengan produk dan barangan yang lain.

Antara cadangan yang dikemukakan adalah pembinaan pos kawalan pemeriksaan di sepanjang laluan keluar masuk sempadan. Namun ramai yang tidak bersetuju dengan cadangan tersebut ekoran sejarah yang tersimpan pada sempadan tersebut di mana telah mengorbankan 3600 orang dengan konflik berlarutan selama 30 tahun pada 1968 hingga 1998 yang dikenali sebagai “The Troubles”. Perjanjian yang dimeterai pada 1998 iaitu “Good Friday Agreement” telah melenyapkan ‘hard border’ di sempadan tersebut dan situasi kekal aman sehingga hari ini.

Ada juga yang mencadangkan untuk pemasangan sistem berteknologi tinggi seperti pemeriksaan secara imbasan pada kenderaan yang keluar masuk tanpa perlu menghentikan kenderaan mereka di sempadan dan beberapa lagi cadangan yang lain, namun kesemuanya dilihat buntu mencapai persetujuan semua pihak.

Brussels berpendapat Ireland Utara patut kekal berada dalam Kesatuan Eropah dan situasi tersebut bakal mengubah lokasi sempadan asal kepada pembentukan sempadan laut di antara kepulauan Britain dan kepulauan Ireland. Namun, ahli Parti Kesatuan Demokrasi Ireland Utara (DUP) membantah tindakan tersebut kerana situasi itu akan membuatkan layanan tidak sama rata yang bakal diterima terhadap Ireland Utara dengan negara UK yang lain.

Oleh sebab itu, peluang tersebut digunakan oleh Perdana Menteri Theresa May untuk mendapatkan sokongan majoriti daripada DUP untuk menyokong pelan perjanjian Brexit beliau selepas undian Parlimen Britain lalu gagal memihak kepadanya. Namun, terdapat juga konflik DUP terhadap polisi kerajaan Britain.

Secara kesimpulannya, PM May perlu mewujudkan satu jalan penyelesaian yang berjaya memuaskan hati kesemua pihak termasuk Brussels, DUP, dan rakyat British. Ternyata rundingan yang telah berlarutan beberapa tahun ini bukanlah satu perkara yang mudah dan sebarang keputusan yang ditetapkan waktu ini akan memberi kesan terhadap masa depan ekonomi global.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat