Peristiwa Hitam Krisis Kewangan Asia 1997-1998 (Part I)

1,014

Semakin menghampiri penghujung 2022, heboh sana-sini dikatakan Malaysia sedang mengalami krisis kewangan disebabkan kejatuhan ringgit ke paras terendah.

Apa sebenarnya yang dikatakan sebagai krisis kewangan?

Krisis kewangan adalah situasi ketika nilai aset kewangan utama pasaran menurun mendadak dalam waktu singkat yang menimbulkan panik di pasaran modal dan pelabur.

Malaysia pernah mengalami krisis kewangan?

Krisis pertama dialami ekonomi Malaysia adalah pada tahun 1973 yang disebabkan lonjakan harga minyak akibat perang antara Mesir dan Israel.

Namun, krisis ekonomi yang paling tidak dapat dilupakan dalam sejarah Malaysia dan Asia adalah pada tahun 1997 dan 1998.

Sebelum masuk lebih mendalam, ayuh imbau semula keadaan ekonomi Asia sebelum sejarah hitam itu berlaku.

Pada tahun 1990-an, Asia sedang mengalami pertumbuhan pesat yang menyaksikan purata keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia mencecah 8.7% setahun.

Malah, kadar inflasi juga berada di tahap terendah pada sekitar 3.8% dengan kadar pengangguran hanya kira-kira 2.5% pada tahun 1996.

Sungguhpun begitu, zaman kegemilangan tersebut musnah apabila berlakunya krisis kewangan yang telah menjejaskan ekonomi seluruh Asia termasuk Korea Selatan, Thailand, Filipina, Indonesia, Singapura dan Malaysia.

Umumnya, krisis ini dipercayai bermula dari negara jiran iaitu Thailand yang kemudiannya merebak ke seluruh Asia dan turut memberi tempias kepada Malaysia.

Difahamkan, tindakan kerajaan Thailand menukar sistem kadar pertukarannya daripada tetap kepada kadar pertukaran terapung (floating exchange rate) telah menyebabkan junaman nilai Baht.

Bagaimanapun, terdapat pandangan berbeza mengenai krisis ini yang mengatakan ia terjadi disebabkan mainan spekulator mata wang.

Nama George Soros menjadi sebutan ketika itu, yang digelar sebagai penyangak mata wang oleh Dr Mahathir dikaitkan sebagai salah seorang individu yang mencetuskan krisis ini.

Rentetan daripada itu, berlaku pengeluaran aliran modal besar-besaran dari pasaran kewangan tempatan di Thailand sehingga menyebabkan mata wang baht jatuh mendadak ke paras terlemah 30 tahun.

Ekonomi Malaysia turut mengalami impak yang mendalam, melihatkan nilai ringgit diheret rendah kepada RM4.88 berbanding USD pada Januari 1998 dengan pasaran saham jatuh ke paras terendah.

Meskipun begitu, penderitaan yang dialami Malaysia tidak lama selepas ia berjaya keluar daripada krisis ini dengan bantuan daripada pelbagai pihak.

Apakah rahsia kejayaan Malaysia untuk bangkit semula?

(bersambung Part II)

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat