Peristiwa Hitam Krisis Kewangan Asia 1997-1998 (Part II) – Kebangkitan Malaysia

1,927

(Sambungan Part I)

Siapa sangka Malaysia berjaya menangani krisis kemelesetan ekonomi yang melanda seluruh Asia pada 1997-1998. Kegawatan tersebut menjadikan negara Malaysia terus bangkit dan semakin membangun.

Krisis tersebut telah memberi impak negatif dari segi defisit akaun semasa dan juga rizab asing yang rendah serta hutang luar yang semakin tinggi.

Bagi memulihkan sesebuah ekonomi negara, Malaysia turut mendapat tawaran bantuan dari segi kewangan iaitu dari International Monetary Fund (IMF), namun tawaran ini ditolak oleh Perdana Menteri pada ketika itu iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Beliau menolak tawaran IMF kerana terdapat syarat-syarat yang berpotensi membuatkan ekonomi dan sosial negara menjadi lebih teruk. Walaupun rizab asing Malaysia agak rendah namun ianya masih mampu bertahan.

Setahun selepas krisis tersebut berlaku, Malaysia memperkenalkan sebuah inisiatif dengan harapan ianya dapat mengurangkan tekanan krisis serta menstabilkan semula ekonomi negara.

Antara inisiatif yang dilaksanakan adalah pengurangan kadar faedah supaya dapat memberi peluang kepada syarikat serta pengguna untuk membuat pinjaman bagi mendorong pelaburan dan perbelanjaan.

Seterusnya adalah dengan menstabilkan mata wang ringgit dengan mengunci dolar Amerika iaitu $1 bersamaan dengan 3.80 Ringgit Malaysia. Ekoran itu, ia dapat menghentikan pelbagai spekulasi dan juga turun naik mata wang. Perdagangan Ringgit juga ditutup di luar negara serta perdagangan saham di Singapura.

Selain itu, pengawalan aliran modal juga dilaksanakan terutamanya aliran modal jangka pendek dengan menyekat pemindahan modal oleh rakyat dan syarikat tempatan.

Dalam pada itu, kestabilan dalam sektor kewangan dikekalkan dengan cara tidak menutup institusi kewangan yang sedang berdepan tekanan.

Jaminan terhadap deposit di bank dan syarikat kewangan juga disediakan. Dengan cara ini pendeposit lebih mempercayai sistem bank negara dan tidak mengalami nasib sama dengan negara-negara lain yang terpaksa menutup bank-bank mereka atas desakan IMF.

Sementara itu, penstrukturan semula dibuat kepada sektor korporat dan perbankan bagi membolehkan pemulihan mikroekonomi. Pelbagai agensi ditubuhkan untuk menyusun semula kewangan seperti Akta Pengurusan Danaharta Nasional Berhad 1998 bagi menangani isu pinjaman yang tidak berbayar.

Danamodal Nasional Berhad pula ditubuhkan untuk permodalan dan menyusun semula institusi kewangan yang bermasalah, manakala penubuhan Jawatankuasa Penyusunan Semula Hutang Korporat (CDRC) bagi menstruktur semula hutang korporat.

Tambahan daripada itu, kerajaan juga menghidupkan semula pelbagai sektor ekonomi seperti sektor pelancongan dan perkilangan dalam negara yang terkesan akibat krisis ekonomi tersebut.

Malaysia turut mengekalkan beberapa dasar ekonomi dan sosial yang penting, terutamanya yang berkaitan dengan peraturan pemilikan aset asing, kawalan harga, subsidi, dan dasar pengagihan serta pengimbangan dalam komuniti etnik tempatan.

Hasil daripada strategi ini membuatkan Malaysia berjaya menjadi sebuah negara yang stabil dari segi ekonomi, malah ramai yang berbangga dan berterima kasih kepada Tun Dr. Mahathir atas kebijaksanaan beliau mentadbir negara dan membawa negara keluar dari belenggu krisis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat