Sekutu Merkel Menggesa Theresa May Memecat Boris Johnson

48

Perdana Menteri U.K seharusnya memecat Boris Johnson jika beliau inginkan kemajuan dalam rundingan Brexit, kata Manfred Weber yang merupakan ahli politik Jerman dan Parlimen Eropah (MEP).

Manfred Webber, salah seorang ahli parlimen berpengaruh di Jerman berkata dalam perdebatan di Strasbourg terhadap rundingan Brexit yang bertentangan dengan kenyataan kerajaan May termasuk menteri luar Boris Johnson.

“Tolong pecat Johnson,” ujar Weber, seorang ahli konservatif yang memiliki kuasa perundangan untuk meluluskan segala bentuk rundingan Britain dengan EU sebelum Mac 2019.

Weber berpandangan ucapan Johnson yang menekankan ‘red lines‘ keatas Brexit telah menyebabkan kerajaan British terperangkap dengan perbalahan sesama sendiri.

Boris Johnson menetapkan empat “redline” perbadi sebagai tanda tidak bersetuju dengan rundingan rumit bersama kesatuan Eropah. Empat kenyataan peribadi bahawa peralihan ini mungkin hanya bertahan selama 2 tahun; Britian tidak sepatutnya menerima penghakiman mahkamah Eropah dalam tempoh peralihan; tidak melakukan sebarang pembayaran untuk mendapatkan akses pasaran apabila peralihan tamat; dan tidak perlu bersetuju untuk menggunakan regulasi EU bagi mendapatkan akses.

”Letakkan Britain sebagai keutaamaan, lebih tepat kepada rakyat Britain, bukan parti sendiri.” nasihat Weber kepada Theresa May.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat