Tahun Ini diramal Akan Lebih “Volatile” Buat Pasaran Minyak Mentah : IEA

59

Harga minyak global akan menyaksikan pasaran yang lebih “volatile” bagi tahun 2017 walaupun pasaran dijangka akan kembali pulih pada separuh pertama tahun ini sekiranya kesemua negara yang terlibat dalam perjanjian OPEC mematuhi perjanjian terbabit.

Pada 30 November tahun lalu, Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) telah bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran sebanyak 1.2 juta tong sehari kepada 32.5 juta tong sehari dalam tempoh enam bulan pertama tahun 2017. Sebagai tambahan, pengeluar utama yang lain seperti Russia, Oman dan Mexico telah bersetuju untuk mengurangkan sebanyak 558,000 tong minyak mentah sehari.

Menurut Fatih Birol iaitu Pengarah Eksekutif IEA yang juga pemantau tenaga global yang berpangkalan di Paris, pengimbangan semula pasaran bakal berlaku dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini. Namun begitu, pasaran ini bakal menyaksikan turun naik yang mendadak sepanjang tahun ini.

Keraguan terhadap pematuhan perjanjian ini telah menyebabkan kejatuhan lebih kurang 3 peratus pada minggu lepas serta meletakkan harga di paras terendah pada Jumaat. Sentimen pasaran semakin diburukkan lagi dengan kebimbangan terhadap kedudukan ekonomi China sebagai pengguna minyak kedua terbesar di dunia. Hal ini demikian kerana laporan eksport keseluruhan China diumum merosot kepada paras terendah semenjak tahun 2009.

Menurut beliau lagi, walaupun perjanjian OPEC ini menolak harga minyak mentah ke tahap yang lebih tinggi, tindakan ini juga akan menggalakkan lagi pengeluaran minyak mentah dari Amerika Syarikat dan tempat lain, terutamanya negara-negara yang tidak terlibat dengan perjanjian ini.

Harga minyak yang tinggi juga secara tidak langsung akan melemahkan permintaan global.

Birol juga sempat menyatakan pandangan beliau bahawa pengeluaran minyak syal di AS akan meningkat bagi tahun ini.

Laporan daripada Pentadbiran Maklumat Tenaga AS menunjukkan pengeluaran minyak mentah meningkat terutamanya pada minggu lepas. Minggu lalu, pengeluaran keseluruhan mencecah 8.95 juta tong sehari, angka yang paling tinggi sejak April tahun lalu.

Kebimbangan Birol yang utama buat masa ini ialah kekurangan pelaburan minyak mentah gara-gara penurunan harga minyak sejak dua tahun lalu telah memaksa penutupan banyak projek-projek di seluruh dunia.

Ini Sebab Kenapa GBPUSD Menjunam Teruk Pagi Tadi!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat