UK Pergiat Usaha Sertai Blok Perdagangan Asia Pasifik

140

Blok perdagangan Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) menyatakan kesediaan untuk membuka rundingan penyertaan dengan UK.

Kerajaan Britain, yang meminta untuk bergabung dengan TPP pada bulan Februari lalu, mengatakan keanggotaan ini adalah peluang besar dalam dunia pasca-Brexit.

Kumpulan kerja sekarang diharapkan dapat dibentuk untuk membincangkan tarif dan peraturan yang mengatur perdagangan dan pelaburan.

Bagaimanapun, UK tidak dijangka untuk bergabung dengan TPP buat masa sekarang, kerana rundingan mungkin memakan masa sehingga tahun depan.

Setiausaha perdagangan antarabangsa UK, Liz Truss mengatakan dalam satu kenyataan bahawa keputusan untuk memulakan proses penyertaan adalah berita baik.

Hal ini kerana, sumber ekonomi UK tidak hanya akan tertumpu di Eropah semata-mata, tetapi juga mensasarkan ke bahagian-bahagian dunia yang semakin pesat berkembang, selain dapat memperluas akses Britain ke pasaran pengguna yang besar di Asia Pasifik.

Tambah beliau lagi, UK akan mendapat semua keuntungan daripada bergabung dengan kawasan perdagangan bebas bertaraf tinggi, tanpa perlu menyerahkan kawalan ke atas perbatasan, wang atau undang-undang mereka.

Truss juga mengatakan bahawa kerajaan akan mengemukakan rancangan kepada Parlimen dalam beberapa minggu akan datang sebelum memulakan rundingan.

Sejak Brexit, kerajaan terus berusaha untuk mendapatkan banyak perjanjian perdagangan selain Kesatuan Eropah (EU), tetapi setakat ini, UK masih belum menandatangani perjanjian dengan negara atau kawasan perdagangan yang baru.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat