Aliran Dana Keluar Buat Negara-Negara di Asia Mencecah $11 Billion Sejak Kemenangan Trump!

42

Kira-kira $11 Billion ekuiti dan bon di Asia telah dijual secara besar-besaran selepas kemenangan Trump dalam pilihan raya presiden tempoh hari. Jangkaan bagi dasar polisi ekonomi beliau juga telah menolak hasil perbendaharaan AS kepada paras yang lebih tinggi. Dalam masa yang sama, situasi ini juga telah mencetuskan pengukuhan US Dollar kepada paras tertinggi bagi tempoh 8 tahun.

Di Asia, menurut sumber Bloomberg, India antara negara yang mengalami aliran modal terbesar bagi tempoh 9 November dan 18 November serta diikuti oleh Thailand. Jumlah aliran masuk secara keseluruhannya ke negara-negara seperti India, Indonesia, Filipina, Korea Selatan, Taiwan dan Thailand pula telah berkurang sebanyak hampir $55 Billion.

Aliran dana dari Asia ini dikatakan akan berterusan untuk beberapa ketika sementara Trump mengambil kira sebarang perincian mengenai dasar ekonomi seperti rangsangan fiskal ataupun sebagainya. Menurut Masakatsu Fukaya daripada Mizuko Bank Ltd dalam satu temu bual telefon, kebanyakan dasar Trump akan menambah kekuatan kepada matawang US Dollar.

1.India

Pelabur asing telah menjual $1.5 Billion dalam nilai bon dan $1.4 Billion untuk ekuiti dari 9 hingga 17 November.

2.Thailand

Pelabur asing telah menjual 80.5 Billion bath dalam nilai bon dan $534.3 juta untuk saham dari 9 hingga 16 November.

  1. Indonesia

Pelabur asing telah menjual 13.9 trillion Rupiah bagi instrument hutang dan $444.2 juta untuk ekuiti dari 9 hingga 18 November.

  1. Korea Selatan

Pelabur asing telah menjual 30 juta Won dalam nilai bon dan $949.1 juta untuk ekuiti dari 9 hingga 18 November.

  1. Filipina

Pelabur asing telah menjual $170.6 juta dalam nilai saham, manakala tiada data yang dikeluarkan setanding dengan bon dari 9 hingga 18 November.

  1. Taiwan

Pelabur asing telah menjual $2.75 Billion dalam nilai saham, manakala tiada data yang dikeluarkan setanding dengan bon dari 9 hingga 18 November.

Sumber gambar : Bloomberg
Sumber gambar : Bloomberg

US Dollar Index menurut pemerhatian Bloomberg juga telah melonjak sebanyak 2.8 peratus, iaitu angka yang paling tinggi berikutan spekulasi terhadap dasar Trump.

Sejak pilihanraya presiden yang lepas, matawang Won Korea, Rupiah Indonesia dan Peso Filipina telah jatuh masing-masing sebanyak 3.4 peratus, 2.7 peratus dan 2.5 peratus.

Campur Tangan BNM Dalam Menstabilkan Nilai Ringgit Menimbulkan Banyak Spekulasi !

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat