AUDUSD Analisa Fundamental Harian 5 Mei 2016

54

Aussie Dollar terus susut Rabu semalam, lebih 65 pips untuk ke paras terendah harian sekitar $0.7445 sebelum menutup sekitar paras $0.7451; setelah pasaran meneruskan tekanan jualan. Pemangkin di sebalik tekanan jualan adalah penurunan kadar oleh Reserve Bank of Australia sebagai reaksi kepada data inflasi yang lebih lemah dari jangkaan pada lewat minggu lepas.

Inflasi Australia yang jatuh di bawah paras sifar, sekaligus menandakan deflasi pada suku pertama 2016, telah membawa turun inflasi tahunan kepada 1.3% yang nyata lebih rendah dari sasaran RBA sebanyak 2-3%.  Inflasi teras yang tidak termasuk harga barangan tidak menentu, meningkat hanya 0.15% berbanding jangkaan pasaran sebanyak 0.5%.  Gabenor RBA Glenn Stevens dalam kenyataan beliau mengatakan inflasi rendah agak mengejutkan, walaupun beliau melihat ianya bersifar sementara.

Gabenor Stevens juga melahirkan kebimbangan bahawa penurunan kadar akan menyebabkan harga rumah meningkat, selepas bank-bank Australia mengetatkan dasar pinjaman pada tahun lepas.  National Australia Bank, bagaimanapun memberikan reaksi bahawa mereka akan mempastikan pengguna akan menikmati penurunan kadar ini.

Hari ini Australia bakal melaporkan jualan runcit yang dijangka meningkat dari sifar kepada 0.3% dan defisit dagangan yang dijangka berkurang dari A$3.41 bilion kepada A$.95 bilion.  Amerika Syarikat pula bakal melaporkan tuntutan bantuan pengangguran yang dijangka bertambah dari 257 ribu kepada 261 ribu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat