BLACK SWAN – Fenomena ‘Hitam’ Pemusnah Pasaran Kewangan Dunia

8,993

Pernah dengar tentang terma ‘Black Swan’ yang sering dikaitkan dengan sesuatu yang negatif dalam dunia pasaran kewangan?

Black Swan merupakan teori yang telah diperkenalkan oleh  Nassim Nicholas Taleb pada tahun 2001. Beliau merupakan seorang penulis dan bekas pedagang di Wall Street.

Teori Black Swan ini mula mendapat perhatian apabila beliau menerbitkan buku The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable pada tahun 2007 iaitu 6 tahun selepas beliau memperkenalkan teori tersebut.

Teori ini memperkenalkan Black Swan sebagai simbolik untuk suatu peristiwa rawak dan sukar diramal yang berlaku pada sesebuah ekonomi, politik, sosial mahupun alam.

Teori ini dinamakan dengan gelaran Black Swan kerana diambil daripada kepercayaan masyarakat barat terhadap kewujudan angsa hitam yang jarang dijumpai atau hampir tidak wujud kerana mereka  hanya mengenali angsa yang berwarna putih.

Namun, kepercayaan tersebut telah disangkal apabila seorang lelaki di Australia menjumpai spesis angsa hitam di sana.

Namun, hal tersebut bukanlah menjadi isu utama malah ia memberi pengajaran kepada kita tentang kadangkala kecetekan ilmu pegetahuan manusia tidak dapat menjangkaui perkara yang akan berlaku pada masa akan datang.

Peristiwa Black Swan adalah sukar dijangka disebabkan kerana peristiwa tersebut adalah tidak pernah berlaku atau jarang sekali berlaku sebelum itu.

Hal ini menyebabkan kebanyakan pihak tidak dapat mengawal keadaan atau sukar untuk menyelesaikan isu yang berlaku ketika terjadinya sesuatu peristiwa tersebut.

Oleh itu, Black Swan akan meninggalkan impak yang besar terhadap sesebuah negara dan dunia global. Namun, impak Black Swan boleh menjadi positif mahupun negatif bergantung pada keadaan.

Contoh impak positif daripada peristiwa Black Swan ialah dengan perkembangan dunia internet yang telah memberi manfaat serta menghubungkan manusia dari segenap penjuru.

Manakala impak negatif daripada Black Swan adalah seperti peristiwa yang berlaku pada 11 September di World Trade Center dan bankrapnya syarikat Lehman Brothers.

Black Swan dalam pasaran melibatkan kejatuhan dalam pasaran ekonomi.

Teori Black Swan telah dibangunkan bedasarkan tiga persoalan asas iaitu;

 1. Mengapa peristiwa yang jarang berlaku memberi kesan yang besar kepada sejarah, sains, kewangan dan teknologi?
 2. Mengapakah kaedah saintifik tidak dapat meramalkan Black Swan?
 3. Mengapakah masyarakat tidak menyedari peranan besar peristiwa Black Swan terhadap sejarah?

Kesemua persoalan tersebut mempunyai jawapan yang tersendiri iaitu;

 1. Peristiwa yang jarang berlaku memberi kesan yang besar kepada sejarah, sains, kewangan dan teknologi adalah kerana ia berlaku pada frekuensi yang rendah. Oleh itu peristiwa tersebut sukar untuk ditangani atau dikawal dengan menggunakan kaedah penyelesaian yang normal.
 2. Kaedah saintifik tidak dapat menjangkakan Black Swan kerana peristiwa tersebut jarang berlaku atau tidak pernah berlaku. Maka, penyelesaiannya sukar untuk dibuat.
 3. Masyarakat tidak menyedari tentang peranan besar peristiwa Black Swan terhadap sejarah kerana peristiwa yang berfrekuensi rendah atau jarang berlaku selalunya kurang diberi perhatian dalam catatan sejarah.

Tiga karakter utama teori Black Swan ialah;

 1. Peristiwa yang berlaku luar dari jangkaan normal (outlier).
 2. Peristiwa yang akan mendatangkan impak besar kepada masyarakat dan dunia.
 3. Peristiwa yang mungkin sudah dijangka berlaku selepas sesuatu peristiwa besar yang lain.

Antara peristiwa Black Swan yang pernah berlaku dalam eknomi ialah;

 1. Pada tahun 1998, syarikat Long-Term Capital Management(LTCM) kehilangan 50% modal pelaburan mereka sekaligus menyebabkan syarikat lain yang melabur di LTMC hampir bankrap.
 2. Pada tahun 2001, aset The dotcom bubble mengalami naik turun selepas banyak pelabur mula melabur pada syarikat teknologi.
 3. Pada tahun 2008, Lehman Brothers mengalami bankrap dan Federal Reserve (Fed) tidak mahu membantu memberi sokongan kewangan kepada mereka.
 4. Pada tahun yang sama juga, Zimbabwe mengalami hiperinflasi terburuk abad ke-21 dengan kadar inflasi yang tinggi melebihi 79.6 billion peratus. Inflasi sebegini sukar untuk dijangkakan dan ia seterusnya akan mengganggu sistem kewangan sesebuah negara.
 5. Pada tahun 2020, dunia berada dalam fasa pandemik akibat penularan virus Covid-19 yang telah mengganggu pasaran dan ekonomi global di seluruh dunia.
Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat