Data Penting A.S – Pasaran Beri Reaksi Positif! Ini Sebabnya

371

Jualan runcit Amerika Syarikat (A.S) catat pemulihan yang memberangsangkan dengan peningkatan mendadak pada bulan Mac ditengah pemeriksaan yang lebih kerap dan peningkatan vaksinasi Covid-19 yang lebih meluas memungkinkan penglibatan semula ekonomi. Perkara ini juga meningkatkan harapan pertumbuhan ekonomi yang kukuh pada suku pertama.

Jualan runcit meningkat 9.8% bulan lalu berdasarkan laporan yang dikeluarkan Jabatan Perdagangan pada hari Khamis. Data untuk bulan Februari disemak lebih tinggi menunjukkan penjualan menurun 2.7% berbanding 3.0% seperti yang dilaporkan sebelumnya. Bacaan bulan Mac juga jauh mengatasi ramalan para pakar ekonomi yang mensasarkan peningkatan 5.9%.

Kebanyakkan isi rumah telah menerima cek tambahan $ 1.400, yang merupakan sebahagian daripada pakej rangsangan Rumah Putih yang bernilai $ 1.9 trilion. Tidak termasuk kenderaan, petrol, bahan binaan dan perkhidmatan makanan, penjualan runcit meningkat 6.9% bulan lalu setelah penurunan 3.4% yang disemak pada bulan Februari.

Penganalisis menganggarkan pertumbuhan untuk suku pertama melonjak kepada 9.8%. Ekonomi telah berkembang pada kadar 4.3% pada suku keempat.

Di sudut yang berbeza, laporan berasingan dari Jabatan Tenaga Kerja pada hari Khamis menunjukkan jumlah tuntutan faedah pengangguran tetap susut pada minggu lalu. Tuntutan awal untuk faedah pengangguran berjumlah 576,000 untuk minggu yang berakhir pada 10 April berbanding 769,000 pada minggu sebelumnya.

Walaupun tuntutan telah menurun dari catatan 6.149 juta pada awal April 2020, namun bacaan tersebut tetap berada di atas paras tahap pra-pandemik. Dalam pasaran buruh yang sihat, tuntutan pegangguran biasanya berada dalam lingkungan 200.000 hingga 250.000.

Indeks US dolar yang mengukur matawang greenback berbanding matawang lain kukuh sebanyak 0.01% kepada paras tukaran 91.680 setakat jam 9.05 p.m

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat