Diam-Diam ‘Whale’ Buat Kerja Di Tengah Kejatuhan Harga BTC, Data On-Chain Beri Indikasi Terbaru!

555

Harga Bitcoin melonjak lebih 2% dalam tempoh 24 jam yang lalu, dengan kenaikan 1.67% dalam masa sejam pada 8 Disember. Harga BTC pada ketika ini cuba untuk bertahan pada paras harga lebih $17k untuk pergerakan menaik. Walau bagaimanapun, data dalam rantaian menunjukkan kelompok Whale masih menjual pegangan mereka.

Harus dimaklumi bahawa tingkah laku kelompok ‘Whales’ dalam memegang, membeli dan menjual pegangan dapat memberi indikasi kepada pasaran dalam mengenal pasti kitaran pasaran Bitcoin dengan mudah. Metrik UTXO Value Bands menunjukkan bahawa trend yang meningkat dalam harga BTC sering dikaitkan dengan pengumpulan Bitcoin dalam kalangan kelompok jerung dan paus.

Walau bagaimanapun, data dalam rantaian menunjukkan bahawa kelompok ‘Whales’ terus mengurangkan pegangan Bitcoin mereka sejak Jun 2022. Selepas krisis Terra-LUNA, kelompok ‘Whales’ Bitcoin telah menjual hampir 367k BTC. Juga, harga BTC telah menurun secara berterusan sejak Jun. Oleh itu, kelompok ‘Whales’ Bitcoin masih menjual pegangan BTC mereka, dan harga Bitcoin berada di bawah tekanan.

Pedagang mesti memerhatikan tingkah laku kelompok ‘Whales’ bagi mendapatkan arah tuju pergerakan harga BTC. Sementara itu, data dalam rantaian menunjukkan bahawa kelompok ‘Whales’ dengan 1k-10k BTC terus mencairkan pegangan BTC mereka semasa fasa kapitulasi penambang sehingga November. Malah, kelompok ‘Whales’ mula mengumpul Bitcoin tetapi menjual belian BTC mereka kerana kejatuhan pertukaran kripto FTX.

Aliran harga berterusan menaik biasanya disertai oleh ikan paus yang memegang bitcoin mereka. Walau bagaimanapun, hampir 80% jualan Bitcoin sejak Jun datang daripadakelompok ‘Whales’. Oleh itu, peralihan kitaran pasaran mungkin datang dengan perbelanjaan kelompok ‘Whales’ yang jauh lebih rendah.

Di tengah ketidakpastian dan harga BTC di dapat mempertahankan paras harga $17K , harga BTC boleh turun pada $12.8k. Penganalisis seperti Michael van de Poppe dan “Wolf of the Wall Street” Jordan Belfort percaya Bitcoin boleh rali jika ia melepasi $18k, mencadangkan $16.5k sebagai tahap sokongan kritikal.

Berdasarkan CoinMarketCap, harga Bitcoin kini didagangkan pada $17,259.71, naik lebih 2% dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat