EU Arah Negara Anggota ‘Catu’ Bekalan Gas Rusia

216

Kesatuan Eropah (EU) telah melancarkan pelan catuan gas kecemasannya di tengah-tengah kebimbangan yang meningkat mengenai Rusia akan memotong secara drastik aliran gas asli ke benua itu.

Pelan ‘Jimat Gas untuk Musim Sejuk yang Selamat’ diumumkan pada Rabu menetapkan sasaran untuk 27 negara anggota untuk mengurangkan permintaan gas mereka sebanyak 15% mulai Ogos hingga Mac tahun depan.

Pengurangan tersebut adalah berdasarkan purata penggunaan gas negara pada bulan yang sama sepanjang lima tahun sebelumnya.

Bagaimanapun, pelan itu tertumpu pada mengurangkan permintaan oleh perniagaan dan di bangunan awam, bukannya rumah persendirian.

Antara langkah yang dicadangkan adalah menggalakkan industri beralih kepada sumber tenaga alternatif termasuk arang batu jika perlu, dan memperkenalkan sistem lelongan yang memberi pampasan kepada syarikat untuk mengurangkan penggunaan gas mereka.

Dalam pada itu, Eropah turut berharap untuk meluluskan undang-undang baharu yang akan memberikannya kuasa dalam menggesa negara mengurangkan permintaan mereka apabila terdapat risiko besar kekurangan gas yang teruk atau permintaan yang sangat tinggi.

Menjelang September, negara perlu mengemas kini rancangan pengurangan gas untuk menunjukkan bagaimana mereka akan mencapai sasaran baharu itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat