Ini Cara Untuk Keluarkan RM500 Setiap Bulan Daripada Akaun KWSP Anda!

18,536

Akibat daripada penularan wabak COVID-19, pihak kerajaan mengambil pelbagai inisiatif bagi meringankan beban rakyat.

Salah satu daripadanya ialah Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Dato’ Muhyiddin Yassin telah mengumumkan bahawa setiap ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan dibenarkan untuk mengeluarkan sejumlah wang sehingga RM500 setiap bulan daripada akaun mereka. Kemudahan pengeluaran ini dikenali sebagai i-Lestari serta akan dibuka mulai 1 April 2020.

Pasti ramai yang tertanya-tanya apakah syarat kelayakan dan tempoh pengeluaran bagi kemudahan tersebut. Mari kita teliti setiap satu daripadanya!

#i-Lestari ini boleh dimohon oleh warganegara Malaysia, penduduk tetap dan bukan rakyat Malaysia yang berumur 55 tahun ke bawah serta memiliki akaun KWSP. Setiap ahli boleh mengeluarkan wang tersebut melalui akaun 2 sahaja.

#Setiap ahli boleh mengeluarkan minimum sebanyak RM50 hingga RM500 sebulan. Tempoh pengeluaran adalah selama 12 bulan, iaitu bermula April 2020 hingga 21 Mac 2021 sekiranya permohonan diluluskan dalam bulan April. Jika permohonan anda diluluskan pada bulan September, tempoh pengeluaran hanyalah selama 7 bulan bermula September 2020 sehingga Mac 2021.

#Jumlah pengeluaran adalah tertakluk kepada jumlah simpanan anda melalui akaun 2. Jika baki wang yang telah anda gunakan adalah sedikit maka anda akan menerima jumlah yang dikurangkan dalam pengeluaran berikutnya. Sebaik sahaja permohonan anda diluluskan, jumlah pengeluaran bulanan yang dikenakan adalah tetap dan anda tidak boleh mengubah jumlahnya menjadi separuh.

#Pengeluaran paling awal ini boleh dilakukan pada bulan Mei 2020 jika permohonan anda telah diluluskan pada bulan April. Jika sebaliknya, pengeluaran boleh dibuat selepas tempoh permohonan diluluskan. Selain itu, proses pengeluaran tersebut akan dikreditkan ke akaun bank berdaftar anda.

Bagaimanakah cara-cara untuk memohon?

1. Permohonan secara atas talian

Kaedah yang paling mudah dan disyorkan adalah memohon secara dalam talian melalui i-Akaun Ahli. Hanya pergi ke portal rasmi, log masuk ke i-Akaun anda, kemudian pergi ke bahagian “Pengeluaran”. Opsyen i-Lestari akan tersedia mulai 1 April.

2. Penghantaran emel

Sebagai alternatif, anda boleh menghantar borang melalui [email protected].

3. Penghantaran melalui pos

Pilihan terakhir adalah menghantar borang melalui perkhidmatan pos. Semua aplikasi mesti dialamatkan kepada:

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Karung Berkunci No 220, Jalan Sultan 46720, Petaling Jaya.

Anda juga diminta untuk menulis: (Perhatian kepada: i-Lestari) di hadapan sampul surat.

Menurut KWSP, mereka menggalakkan anda untuk membuat permohonan secara atas talian bagi mendapatkan kelulusan lebih cepat kerana pilihan e-mel dan pos akan mengambil masa yang lebih lama untuk pengesahan. Sayangnya, untuk ahli bukan KWSP Malaysia, anda hanya boleh memohon melalui e-mel atau pos.

Permohonan akan tersedia dari 1 April 2020 hingga 31 Mac 2021.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat