Kenaikan Kadar Faedah Membuatkan Industri Tersepit, Tuntutan Faedah Pengangguran Meningkat!

419

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan baharu untuk faedah pengangguran meningkat lebih daripada jangkaan minggu lepas, namun pasaran buruh kekal masih tersepit walaupun permintaan terhadap buruh semakin berkurangan di tengah-tengah kadar faedah yang lebih tinggi.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri meningkat 29,000 kepada 219,000 pelarasan musim bagi minggu berakhir 1 Oktober, lapor Jabatan Buruh sebentar tadi. Data untuk minggu sebelumnya telah disemak untuk menunjukkan 3,000 lebih sedikit permohonan yang difailkan daripada yang dilaporkan sebelum ini. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 203,000 permohonan untuk minggu terkini.

Pasaran buruh sebahagian besarnya berdaya tahan, walaupun beberapa keretakan muncul apabila Rizab Persekutuan meningkatkan kempen mengetatkan dasar monetarinya. Bank pusat A.S. telah menaikkan kadar dasarnya daripada hampir sifar pada awal tahun ini kepada julat semasa 3.00% hingga 3.25%.

Laporan berasingan pada hari Khamis daripada firma Challenger, Grey & Christmas menunjukkan majikan yang berpangkalan di A.S. mengumumkan 29,989 pemberhentian pekerjaan pada September, lonjakan 46.4% daripada Ogos. Pengurangan pekerjaan, yang diterajui oleh peruncit, meningkat 67.6% daripada setahun lalu. Namun jika dibandingkan pada tahun lepas, pengurangan pekerja telah turun 21% berbanding sembilan bulan pertama 2021.

Majikan juga mengumumkan rancangan untuk mengambil 380,014 pekerja bulan lepas, jumlah September terkecil sejak 2011. Kerajaan melaporkan pada hari Selasa bahawa pembukaan pekerjaan menurun sebanyak 1.1 juta, penurunan terbesar sejak April 2020, kepada 10.1 juta pada hari terakhir bulan Ogos. Walaubagaimanapun, pakar ekonomi tidak menjangkakan pemberhentian secara meluas, mengatakan syarikat masih berhati-hati melepaskan pekerja mereka selepas kesukaran mengambil pekerja pada tahun lalu kerana pandemik Covid-19 yang memaksa segelintir terpaksa berhenti kerja.

Tinjauan Institut Pengurusan Bekalan pada hari Rabu menunjukkan ukuran pekerjaan sektor perkhidmatan melonjak pada September, dengan beberapa industri melaporkan kekurangan buruh.

Laporan tuntutan menunjukkan bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan, proksi untuk pengambilan pekerja, meningkat 15,000 kepada 1.361 juta pada minggu yang berakhir pada 24 September.

Harus dimaklumi bahawa laporan tuntutan ini tidak mempunyai kaitan dengan laporan pekerjaan September, yang dijadualkan dikeluarkan pada hari Jumaat dengan pasaran menjangkakan bacaan NFP meningkat sebanyak 250,000 pekerjaan pada bulan September.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat