Lagarde Belum Yakin, ECB Dianjurkan Teruskan Kenaikan Kadar Walaupun Inflasi Mula Perlahan!

156

Presiden ECB Christine Lagarde memaklumkan bahawa Bank Pusat Eropah perlu melanjutkan kitaran kenaikan kadar faedahnya bagi membantu mengawal inflasi yang meningkat luar jangkaan.

Dalam ucapan tersebut, Lagarde berkata bank itu mesti terus membawa kos pinjaman sehingga “paras yang cukup” yang dapat menghambat inflasi. Beliau juga mengulangi retork yang sama bahawa “inflasi terlalu tinggi dan ia dijangka akan bermain pada paras tersebut”.

Walaupun beliau mengakui bahawa lonjakan dalam kadar membawa kepada pengetatan dalam syarat pinjaman bank, beliau menambah bahawa masih belum pasti “sejauh mana transmisi dasar ECB akan menjadi lebih kukuh.” Atas sebab itu, Lagarde berhujah bahawa kempen menaikkan kadar faedah mesti diteruskan sehingga penggubal dasar yakin bahawa inflasi berada di landasan untuk kembali kepada sasaran 2%.

Beberapa pemerhati telah meramalkan bahawa ECB boleh menaikkan kadar depositnya kepada setinggi 3.75% menjelang Julai, menyamai paras tertinggi sepanjang masa yang dicapai pada tahun 2001.

Ulasan Lagarde hari selepas data awal menunjukkan bahawa indeks harga pengguna zon Eropah meningkat kurang daripada yang dijangkakan pada asas tahunan pada bulan Mei. Bacaan teras, yang menghilangkan item yang tidak menentu seperti makanan dan tenaga dan dipantau dengan teliti oleh ECB, juga meningkat pada kadar yang lebih perlahan daripada yang diramalkan oleh kebanyakan ahli ekonomi.

Pada mesyuarat terakhirnya, apabila kadar dinaikkan sebanyak suku peratusan mata, ECB mengunjurkan bahawa inflasi urata tahunan tidak akan turun semula kepada 2% sehingga separuh kedua tahun 2025.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat