Laporan Indeks Harga Pengeluar (PPI) AS Beri Kejutan!

694

Harga pengeluar dilaporkan melonjak dua kali ganda berbanding jangkaan pada Januari kerana tekanan inflasi yang tidak kunjung reda. Data ini dikeluarkan oleh Jabatan Buruh pada hari Selasa.

Indeks harga pengeluar, yang mengukur barangan dan perkhidmatan permintaan akhir, meningkat 1% untuk bulan itu, berbanding anggaran Dow Jones sebanyak 0.5%. Sepanjang 12 bulan yang lalu, Indeks harga pengeluar (IHP) meningkat 9.7%.

Tanpa mengira perkhidmatan makanan, tenaga dan perdagangan, yang dipanggil bersama PPI teras meningkat 0.9% untuk bulan itu, jauh lebih awal daripada anggaran 0.4%. Untuk tempoh 12 bulan, ukuran itu meningkat 6.9%. Kedua-dua keuntungan teras dan tajuk utama PPI sepanjang tahun adalah 0.1 mata peratusan lebih rendah daripada paras rekod yang dicapai pada Disember 2021.

Peningkatan harga barang telah mengatasi harga perkhidmatan dimana masing-masing meningkat 1.3% dan 0.7%. Kenaikan itu berlaku di tengah-tengah inflasi yang berkembang di seluruh sektor ekonomi, dengan harga pengguna melonjak kepada paras tertinggi dalam tempoh 40 tahun.

Pegawai Rizab Persekutuan merancang untuk bertindak tidak lama lagi bagi membendung kenaikan harga, dengan kenaikan kadar faedah yang dijangkan akan mula dinaikkan bermula pada Mac dan berterusan sepanjang tahun.

Laporan berasingan pagi Selasa menunjukkan bahawa aktiviti pembuatan di rantau New York sedikit berubah pada Februari. Tinjauan Pembuatan Empire State, yang dijalankan oleh New York Fed, mencatatkan bacaan 3.1, meningkat daripada -0.7 Januari tetapi masih di bawah anggaran 11.

Indeks US dolar yang mengukur matawang US dolar berbanding matawang utama susut 0.36% kepada paras dagangan 96.010.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat