Pandangan Kalendar Ekonomi Mingguan 30 Nov – 4 Dec 2015

60

kalendar-ekonomi-moshedfx

Dollar AS berjaya mendapat permintaan pada minggu ‘Thanksgiving’. Seminggu yang sangat sibuk sedang menanti kita pada minggu pertama dalam bulan terakhir tahun 2015: 3 keputusan kadar bersama ECB yang semakin banyak daya tarikan, penumpuan penuh kepada “Non-Farm Payroll (NFP) Amerika Syarikat dan juga ucapan Pengerusi Federal Reserve Janet Yellen adalah merupakan tonggak berita ekonomi yang bakal menggerakkan pasaran minggu ini.

Sedikit ulasan minggu lepas:

Ekonomi Amerika Syarikat melaporkan beberapa angka yang positif seperti kadar pertumbuhan yang lebih baik, yang menunjukkan kenaikan KDNK (GDP) tahunan sebanyak 2.1% pada suku ketiga 2015. Tambahan pula, tuntutan pengangguran AS jatuh 12 ribu minggu lepas kepada 260 ribu pemohon, menewaskan ramalan sebanyak 273 ribu. Tidak semua data begitu memberansangkan, tetapi ia kelihatan cukup baik untuk Federal Reserve AS meneruskan dengan kenaikan kadar pada 16 Disember ini.

Dalam Euro-Zone, kita mendengar beberapa idea untuk mesyuarat ECB, yang memberi kesan kepada Euro. Penstabilan harga minyak hanya sebahagiannya membantu Loonie, dan Aussie pula hanya mendapat kenaikan terkesan dari kurangnya selera terhadap risiko kenaikan kadar.

[adrotate banner=”3″]

Berikut adalah agenda utama dalam kalendar Forex minggu ini:

Jom kita lihat:

Selasa, 9:45 Pagi

Caixin PMI Pembuatan China:  Angka pembuatan daripada ekonomi nombor dua dunia ini sentiasa menggegarkan Aussie, tetapi juga memberi kesan di seluruh dunia, terutamanya selepas kejatuhan pasaran saham China pada bulan Ogos lalu. Ulangan 48.3 mata dijangka pada laporan bulan November. Ini mencerminkan penguncupan.

Selasa, 11:30 Pagi

Keputusan Kadar Australia:  Reserve Bank of Australia mengekalkan kadar pada 2% untuk bulan yang keenam berturut-turut November lalu, tetapi meninggalkan pintu terbuka untuk satu lagi penurunan dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Gabenor RBA Glenn Stevens berkata kenaikan kadar inflasi yang perlahan mungkin membolehkan dasar pelonggaran tambahan. Keputusan itu selari dengan ramalan pasaran.

Selasa, 5:00 Petang

Ucapan Gabenor Bank of England:  Gabenor Bank of England Mark Carney akan berucap tentang Laporan Kestabilan Kewangan dan Ujian Tekanan Bank-Bank UK, di London. Beliau berkata kadar UK dijangka kekal rendah “untuk beberapa waktu” dan bahawa kadar akan kekal pada 0.5% sehingga pertengahan 2016. Sementara itu, kumpulan pemantauan isi rumah BoE , sedang mengkaji sebarang kesan peningkatan kadar ke atas pasaran dan ekonomi UK.

Selasa, 9:30 Malam

KDNK (GDP) Kanada:  Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) Kanada berkembang bagi bulan ketiga berturut-turut pada Ogos lalu, tetapi pada kadar yang lebih perlahan daripada jangkaan. KDNK (GDP) meningkat 0.1% pada bulan Ogos dari Julai, sejajar dengan ramalan. Pakar ekonomi berkata, mungkin peningkatan bulan Ogos yang menyumbang kepada kadar pertumbuhan positif sebanyak 2.5% pada suku ketiga 2015. Kenaikan pada Ogos didorong oleh pertumbuhan kukuh dalam sektor pembuatan dan jualan runcit; dengan kedua-duanya meningkat 0.6% pada bulan Julai. Terdapat juga peningkatan yang berterusan dalam sektor tenaga dan perlombongan. KDNK (GDP) Kanada dijangka meningkat 0.1% pada bulan September.

Selasa, 11:00 Malam

ISM PMI Pembuatan AS:  Indeks Institut Pengurusan Bekalan bagi sektor pembuatan susut kepada 50.1 pada bulan Oktober – paras terendah sejak Mei 2013, selepas mencatatkan 50.2 pada bulan September. Indeks itu tergantung berhampiran dengan tanda 50 mata antara pengembangan dan penguncupan. Kekuatan Dollar serta harga minyak yang rendah, memberi tekanan kepada pengeluar. Sub-indeks pesanan baru meningkat kepada 52.9 daripada 50.1 pada bulan September, tetapi tempahan eksport terus menguncup. Indeks pekerjaan menguncup pada bulan Oktober lalu, buat kali pertama dalam tempoh enam bulan; sekaligus mencapai paras terendah sejak Ogos 2009, dan menunjukkan lebih kelemahan dalam sektor perkilangan. Indeks PMI Pembuatan AS dijangka mencatatkan bacaan 50.6 untuk bulan November.

Rabu, 8:30 Pagi

KDNK (GDP) Australia: Australia berkembang pada kadar paling perlahan dalam tempoh dua tahun; di tengah-tengah kejatuhan mendadak dalam jumlah eksport. KDNK (GDP) mencapai 0.2% berikutan kenaikan kukuh 0.9% pada suku tahun sebelumnya. Penganalisis menjangkakan kenaikan 0.4%. Penggunaan dari kerajaan dan isi rumah menunjukkan peningkatan terbesar, manakala eksport barangan dan perkhidmatan menurun 3.3%. Reserve Bank of Australia menyaksikan pertumbuhan antara 2.0% ke 3.0% hingga Jun 2016. Kadar pertumbuhan sebanyak 0.7% adalah dijangka buat masa ini.

Rabu, 9:15 Malam

ADP Non-Farm Payroll AS:  Pekerjaan sektor swasta meningkat lebih daripada yang dijangkakan pada bulan Oktober, selepas pelarasan bermusim kepada 182 ribu jawatan. Bacaan tersebut meningkatkan keyakinan terhadap kesihatan ekonomi, dan peluang yang semakin cerah bagi meningkatkan kadar AS tahun ini. Ekonomi menambah 190 ribu pekerjaan pada bulan September, selepas disemak semula kepada lebih rendah daripada peningkatan yang dilaporkan sebelum ini sebantak 200 ribu. Walaupun laporan ini tidak menentu, ianya akan memberi panduan mengenai pengambilan pekerja di sektor swasta. Anggaran ADP bagi November dijangka menunjukkan kenaikan kepada 191 ribu pekerjaan.

Rabu, 9:30 Malam dan Khamis, 1:25 Pagi

Ucapan Pengerusi Feds AS:  Pengerusi Federal Reserve AS Janet Yellen baru-baru ini, telah mencadangkan bahawa kenaikan kadar pada Disember ini masih berada di atas meja. Yellen berkata jawatankuasa itu tidak membuat keputusan lagi, tetapi kenaikan kadar pada Disember ini, masih “kemungkinan hidup”. Dalam penampilan awam beliau, yang terakhir sebelum keputusan Feds pada 16 Disember ini; Pengerusi Feds itu boleh meneruskan kenaikan kadar dan menegaskan bahawa langkah seterusnya adalah amat beransur-ansur, sesuatu yang mungkin telah pun dipertimbangkan. Beliau juga mungkin mempunyai akses awal kepada data NFP pada hari Jumaat, dan mungkin kita dapat mengartikan nada beliau dengan apa yang dijangkakan pasaran.

Khamis, 8:45 Malam

Keputusan Kadar Euro-Zone:  Presiden Bank Pusat Eropah Mario Draghi telah membayangkan kemungkinan QE tambahan pada bulan Disember. Beliau menjelaskan bahawa ECB akan terus membeli €60 bilion aset dalam sebulan, sebagai sebahagian daripada program QE, tetapi jumlah itu mungkin meningkat. Encik Mario Draghi berkata bahawa rancangan pembelian aset berjalan lancar dan terus mempunyai kesan yang baik dalam pasaran. Beliau juga menyatakan bahawa unjuran makro-ekonomi yang baru akan dibaca ketika mesyuarat ECB Disember ini; dan akan membolehkan jawatankuasa menjalankan kajian semula pendirian dan dasar. Terdapat spekulasi mengenai penurunan dua peringkat dalam kadar deposit, tetapi butiran masih tidak jelas. Menurut satu tinjauan baru-baru ini, pasaran menjangkakan penurunan 19 mata asas terhadap kadar deposit kepada -0.30% dan peningkatan sebanyak €15 bilion untuk QE – dari ָָ€60 bilion kepada €75 bilion sebulan. Terdapat potensi untuk kejutan kadar, suatu jalan yang lebih mudah.

Khamis, 9:30 Malam

Tuntutan Pengangguran AS:  Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan tuntutan awal untuk bantuan pengangguran merosot lebih daripada jangkaan, menghampiri paras terendah dalam 42 tahun kerana keadaan pasaran pekerjaan yang terus kukuh. Jumlah tuntutan jatuh 12 ribu selepas pelarasan bermusim kepada 260 ribu bagi minggu berakhir 21 November. Ahli ekonomi menjangkakan bacaan yang lebih tinggi iaitu sebanyak 272 ribu. Purata bergerak tuntutan empat minggu tidak berubah pada 271 ribu pada minggu lalu. Tuntutan berterusan meningkat 34 ribu kepada 2.21 juta bagi minggu berakhir 14 November. Purata bergerak tuntutan empat minggu bagi tuntutan berterusan meningkat 15,250 kepada 2.18 juta. Jumlah tuntutan mingguan dijangka mencecah 269 ribu pada minggu ini.

Khamis, 11:00 Malam

ISM PMI Perkhidmatan AS:  Aktiviti sektor perkhidmatan di Amerika Syarikat berkembang pada kadar yang lebih cepat daripada jangkaan pada bulan Oktober, sekaligus meningkatkan keyakinan terhadap kesihatan ekonomi dan menyokong gesaan kenaikan kadar pada bulan akan datang. Indeks itu meningkat kepada 59.1 mata pada bulan Oktober daripada 56.9 pada September dan menewaskan angka ramalan 56.6. Pada masa yang sama, 14 industri bukan perkilangan melaporkan pertumbuhan pada bulan Oktober. ISM PMI Pembuatan AS dijangka mencecah 58.1 pada bulan November. Ini boleh menjadi petunjuk bagi angka NFP.

Jumaat, 9:30

Non-Farm Payroll (NFP) AS: Sektor bukan perladangang (NFP) AS menambah 271 ribu pekerjaan pada bulan Oktober, meningkat mendadak daripada 137 ribu pekerjaan yang dicatatkan pada bulan Ogos dan September. Kadar pengangguran menurun kepada 5.0%. Purata pendapatan setiap jam, melonjak 9 sen, menunjukkan kenaikan bulanan sebanyak 0.6% dan peningkatan tahunan sebanyak 2.5%. Minggu kerja purata pula kekal pada 34.5 jam. Kadar penyertaan tenaga buruh mencapai 62.4%, walaupun penurunan dalam jumlah tenaga buruh sedikit perlahan. Federal Reserve AS memantau angka bulanan ini, untuk petunjuk tentang kekuatan pasaran pekerjaan dan tekanan inflasi, terutamanya angka pertumbuhan upah. Tambahan pekerjaan sebanyak 201 ribu adalah dijangkakan, dengan kadar pengangguran kekal pada 5%. Upah dijangka meningkat sebanyak 0.2% buat masa ini.

Data Pekerjaan Kanada:  Kanada menikmati pertambahan sebanyak 44,400 pekerjaan pada bulan Oktober, jauh lebih baik daripada yang dijangkakan. Kali ini, penurunan kecil sebanyak 700 pekerjaan adalah dijangka. Kadar pengangguran pula dijangka kekal tidak berubah pada 7%. Kanada menunjukkan tanda-tanda kestabilan, walaupun di tengah-tengah kejatuhan harga minyak.

** Semua masa dalam waktu Malaysia dan yang sewaktu dengannya GMT +8

[adrotate banner=”3″]

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat