Perkembangan Terkini Pilihanraya Umum UK 8 Jun, Konservatif Masih Mendahului

57

Parti Buruh semakin mendapat sokongan berbanding Parti Konservatif yang ditunjukkan oleh tinjauan pendapat pilihanraya yang terkini.

Tinjauan ORB pada Ahad menunjukkan Parti Konservatif jatuh dua mata sepanjang minggu lalu kepada 44%, hanya enam mata di hadapan parti pimpinan Jeremy Corbyn 38%, Lib Dems 7% dan Ukip 5%.

38% adalah sokongan yang tertinggi kepada Parti Buruh sejak Corbyn menjadi ketua parti itu pada September 2015.

Satu lagi tinjauan yang dibuat oleh Yougov meletakkan Parti Konservatif dengan sokongan 43% berbanding Parti Buruh 36% (Sebelumnya 43% vs 38%).

Apabila Perdana Menteri Theresa May memanggil untuk menjalankan pilihanraya mengejut, sokongan terhadap Parti Buruh dilihat semakin meningkat. Theresa May menjalankan pilihanraya mengejut ini adalah bertujuan mengukuhkan kedudukannya sebelum rundingan Brexit bermula dan ia adalah memalukan kepada Perdana Menteri jika mereka gagal mendapat sokongan lebih banyak dari pilihanraya sebelum ini.

Ramai penganalisis berpendapat sokongan terhadap Parti Buruh akan meningkat disebabkan serangan tersebut yang berpeluang dijadikan sebagai modal untuk menyerang Parti Theresa May.

Sejak pengeboman Manchester Jeremy Corbyn menyalahkan undnag-undang keselamatan dan keganasan yang mneyebabkan 22 orang terkorban. Hal ini sekaligus mengundang serangan dari Parti konservatif terhadap pendirian Corbyn itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat