Teori Harga Minyak Global Oleh Penganalisis di Goldman Sach

109

Lupakan stagflasi yang berlaku pada tahun 1970 berikutan OPEC mengurangkan eksport minyak ke US dan menyebabkan harga minyak naik empat kali ganda. Menurut Goldman Sach, harga minyak yang lebih tinggi akan merancakkan lagi ekonomi global.

Menurut penganalisis Jeff Currie dan Mikhail Sprogis yang ditulis dalam kejian mereka, harga minyak yang lebih tinggi bermaksud negara seperti Arab Saudi akan mendapat pengaliran wang yang lebih banyak. Oleh itu, Arab Saudi mempunyai lebih wang untuk dibelanjakan yang diagihkan melalui pasaran kewangan ke seluruh dunia. Hal ini akan meningkatkan nilai aset dan keyakinan pengguna.

Hal ini dilihat bertentangan dengan pendapat bagi mereka yang hidup semasa tahun 1970, apabila timur-tengah meningkatkan harga minyak dan menyebabkan negara-negara maju jatuh ke dalam kemelesetan.

Pada masa itu harga minyak yang tinggi bermaksud banyak wang yang mengalir keluar dari negara-negara maju yang mempunyai perbelanjaan dan penggunaan yang tinggi ke negara pesat membangun (emerging market) yang mana perbelanjaan dan penggunaan yang rendah. Hal ini menyebabkan semakin sedikit wang dalam kitaran ekonomi dan menyebabkan negara-negara ini jatuh ke dalam stagflasi.

Stagflasi ialah keadaan ekonomi yang mempunyai kadar inflasi yang tinggi dan kadar pengangguran yang tinggi menyebabkan permintaan yang lembap dalam ekonomi.

Bagi Currie dan Sprogis, keadaan sudah berubah pada tahun 2000-an. Sistem kewangan moden pada hari ini mengumpul simpanan di negara yang mempunyai perbelanjaan yang rendah dan negara pengeluar minyak yang dialirkan semula ke dalam kitaran kewangan global. Teori ini menjelaskan mengapa ekonomi global meningkat sekitar awal tahun 2000 berikutan peningkatan harga minyak ke paras $100 setong dan perlahan semula disebabkan kejatuhan harga komiditi ini.

Perbezaan keadaan ekonomi hari ini dan tahun 1970 adalah minyak mencipta kecairan global lebih daripada sistem kewangan itu sendiri.  Kenaikan harga minyak akan mengubah lebihan simpanan ini kepada kecairan kewangan global yang lebih besar yang akan meningkatkan nilai aset, menurunkan kadar faedah dan memperbaiki lagi kewangan dunia.

Pada awal minggu ini, Goldman Sach meramalkan minyak WTI(West Texas Intermediate) naik ke paras $55 setong pada suku pertama tahun 2017 yang mana mereka menjangkakan OPEC akan mempersetujui perjanjian pembekuan pengeluaran minyak minggu hadapan.

Menurut Currie dan Sprogis, dalam tempoh 2001 ke 2014, jumlah simpanan di luar US meningkat dari 1$ trilion kepada $7 trilion. Simpanan ini telah membantu meningkatkan harga rumah dan aset kewangan dan melonggarkan pasaran kredit untuk pengguna.

Pada tahun 2014, apabila harga minyak mula jatuh, negara-negara timur tengah mula menggunakan simpanan mereka untuk perbelanjaan bajet negara masing-masing yang telah mengurangkan kecairan dalam ekonomi global. Apabila harga minyak naik semula, barulah kesan spillover (spillover effects) ini akan berkahir, menurut Currie dan Sprogis.

 

Ini Idea Trading ‘Goldman Sach’ Pada Tahun 2017

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat