Eksport New Zealand Meningkat Pada April, Imbangan Perdagangan Positif

99

Imbangan perdagangan (trade balance) New Zealand pada April kekal positif buat kali kedua berturut-turut seperti yang dilaporkan oleh biro statistik kebangsaan pada Rabu.

Imbangan perdagangan adalah hasil eksport tolak import yang mana jika hasilnya positif, ia dipanggil trade surplus (lebihan dagangan) dan sebaliknya dipanggil trade defisit (kurangan dagangan).

Lebihan dagangan meningkat kepada NZ$578 juta pada April dari $277 juta sebelum ini. Bacaan kali ini adalah yang tertinggi sejak 2015.

Jangkaan bagi data kali ialah lebihan dagangan berkurang kepada $268 juta.

Dari segi tahunan, defisit dagangan berkurang kepada $3.48 billion dari $3.71 billion sebelum ini.

Eksport tahunan New Zealand pula meningkat kepada $4.75 billion pada April, manakala jumlah import adalah $4.17 billion.

Peningkatan pada April banyak disumbangkan oleh eksport produk tenusu, industri kayu dan arak.

Pada bulan Mac, New Zealand mencatat lebihan dagangan pertama sejak sembilan bulan lepas disokong oleh eksport ke China melebihi $1 billion buat kali pertama dalam masa dua tahun. China kekal sebagai destinasi eksport utama New Zealand.

Kini dolar New Zealand telah naik 2.5% berbanding US dolar sejak minggu lalu yang disebabkan faktor kelemahan greenback berikutan risiko politik pentadbiran White House.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat