Pasaran Nantikan Data-Data Penting, Mampukah US Dolar Bangkit Seperti Sebelum Ini?

448

US dolar didagangkan stabil pada hari Selasa di tengah pusat perhatian tertumpu pada pilihan raya separuh penggal A.S. dan pelonggaran sekatan Covid-19 di China yang telah meningkatkan sentimen pelabur dan membebankan mata wang A.S. sebagai safe haven.

Keputusan muktamad untuk separuh penggal boleh mengambil masa beberapa hari, namun kebanyakkan meramalkan kemenangan parti Republik.Sesetengah penganalisis mengatakan bahawa hasil boleh positif untuk pasaran bon dan negatif untuk US dolar jika ia membawa kepada rangsangan fiskal yang kurang.

“Sekiranya kita mendapat keputusan gridlock atau kemenakan Republikan, ia tidak akan begitu mudah untuk mendapatkan rangsangan fiskal sepanjang tahun depan”,kata Damien Boey, ketua strategi makro di Barrenjoey di Sydney.

Kadar kenaikan kadar A.S. yang agresif telah menyebabkan hasil Perbendaharaan A.S. meningkat dan mendorong US dolar melonjak ke paras tertinggi berbilang tahun berbanding kebanyakan mata wang utama, walaupun spekulasi berkembang bahawa trend ini mula berakhir.

Mata wang euro mencecah paras tertinggi $1.0031 pada hari Selasa, sebelum merosot sedikit berbanding US dolar. Mata wang sterling juga susut dengan penyusutan sebanyak 0.39% kepada paras dagangan 1.1463 berbanding US dolar.

Jawatankuasa penetapan kadar Rizab Persekutuan A.S. menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas minggu lalu dan Pengerusi Jerome Powell menyatakan bahawa kenaikan akan berterusan, menyebabkan pasaran harga semula jangkaan pada titik di mana ia akan mencapai puncak.

Faktor lain yang membebani US dolar sejak beberapa hari kebelakangan ini ialah spekulasi bahawa China mungkin melonggarkan polisi sifar Covid.

Pasaran memberi tumpuan pada data inflasi yang bakal dikeluarkan pada hari Khamis.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat