Perancis Tak Peduli Dengan Amaran Trump!

544

Menurut kementerian kewangan Perancis, negara berkenaan akan mengenakan cukai digital baru terhadap syarikat gergasi teknologi dalam untuk pendapatan 2020 walaupun Washington memberi amaran bahawa negara tersebut boleh membalas dengan tarif baru terhadap import Perancis.

Sehubungan dengan itu, beberapa firma teknologi AS seperti Google, Amazon, Facebook dan Apple, telah pun diberitahu berkenaan cukai itu. Namun begitu, AS mendakwa bahawa pungutan cukai tersebut adalah tidak adil.

Selain itu, langkah yang diambil oleh Perancis itu berisiko meningkatkan ketegangan jangka panjang antara 2 buah negara kerana syarikat multinasional teknologi Amerika perlu membayar cukai yang lebih tinggi dari cukai mereka di negara-negara lain.

Berdasarkan undang-undang EU, syarikat Amerika dapat mengaut keuntungan mereka negara anggota tunggal seperti kebanyakan kes bidang kuasa cukai rendah seperti Ireland atau Belanda.

Akibat daripada tekanan yang dihadapi, Perancis telah mengenakan cukai digital pada tahun 2019, sebanyak 3% daripada keuntungan yang diperolehi hasil daripada penjualan atas talian untuk peruncit pihak ketiga, serta iklan digital dan penjualan data peribadi.

Tetapi Paris telah mencapai kesepakatan dengan pentadbiran Presiden Donald Trump untuk menangguhkan cukai itu sementara mencari perjanjian cukai digital global di bawah naungan Organisasi Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD).

Malangnya, Trump telah memberi amaran bahawa mereka akan mengenakan cukai sebanyak 25% terhadap produk Perancis bernilai $ 1.3 bilion termasuk kosmetik dan beg tangan terkenal di negara itu sebagai balasan.

Pada bulan Oktober, OECD mendedahkan bahawa mereka tidak akan mencapai kesepakatan mengenai standard global baru untuk mengenakan cukai firma digital tahun ini seperti yang diharapkan, sebahagian besarnya disebabkan oleh penentangan AS terhadap cadangan tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat