Ulasan Kalendar Ekonomi Minggu Ke-Tujuh 2017 (13-17 Februari)

104

Minggu yang bercampur-campur dalam sesi dagangan minggu ini dengan US dolar bergerak volatile (turun-naik). Jika dilihat kepada kebanyakan pasangan matawang utama dunia, Eur/Usd, Gbp/Usd, Usd/Chf, Aud/Usd, Nzd/Usd semua bergerak dalam keadaan volatile.

Walaubagaimanapun, data-data ekonomi yang dikeluarkan secara keseluruhan masih menunjukkan pengukuhan ekonomi US dengan kenaikan ‘jualan runcit’ dan ‘harga pengguna’ yang seterusnya akan menyokong kenaikan kadar ‘Fed Fund Rate‘ di masa akan datang.

Pengerusi The Fed Janet Yellen membentang laporan ekonomi di hadapan Kongres pada Selasa dan Rabu minggu lalu. Testimoni beliau pada Selasa menyebabkan US dolar menguat dan meningkatkan peratusan kenaikan kadar di pasaran hadapan berikutan komen yang agak ‘hawkish‘ dari beliau. Beliau menyatakan adalah tidak cerdik jika kita menunggu terlalu lama untuk menaikkan kadar.

Di UK pula, data-data inflasi mula menunjukkan kejatuhan yang sejajar dengan keputusan Bank of England sebelum ini untuk mengekalkan kadar dan menunggu lebih bukti bagi membuat keputusan di masa akan datang. Kejatuhan data-data ini telah banyak melemahkan matawang Gbp dengan harga pengguna kurang daripada jangkaan dan juga kejatuhan pendapatan purata. Ini diburukkan lagi dengan penyusutan jualan runcit yang dikeluarkan pada Jumaat.

Sebelum kita meneruskan kepada ulasan kalendar ekonomi sepanjang minggu ini kita lihat dahulu julat pergerakan pasangan matawang utama dunia pada minggu ini dan minggu lepas untuk melihat perbezaan antara kedua-dua tempoh ini.

06-10 Februari 2017 13-17 Februari 2017
Eur/Usd– Jatuh 184 pip Eur/Usd– 159 pip (volatile)
Usd/Jpy– Naik 227 pip Usd/Jpy– Jatuh 234 pip
Gbp/Usd– 236 pip (volatile) Gbp/Usd– 165 pip (volatile)
Usd/Chf- Naik 160 pip Usd/Chf- 152 pip (volatile)
Usd/Cad– 205 pip (volatile) Usd/Cad– 117 pip (ranging)
Aud/Usd– 83 pip (ranging) Aud/Usd– 114 (volatile)
Nzd/Usd– Jatuh 203 pip Nzd/Usd–  108 (volatile)

 

Tanpa membuang masa lagi mari kita lihat ulasan kalendar ekonomi utama sepanjang minggu ini.

 • Data KDNK Jepun (Isnin)

Ekonomi Jepun berkembang dalam kadar sederhana pada suku keempat 2016 dengan kadar pertumbuhan kali ini memberi isyarat ekonomi Jepun yang sedang bergelut dengan deflasi dan kelemahan permintaan domestik. Keluaran dalam negara kasar (GDP) berkembang 0.2% dalam tempoh Oktober-Disember dan bertumbuh satu peratus secara tahunan. Catatan kali ini diikuti dari suku ketiga yang merekodkan pertumbuhan 0.3%. Penganalisis menjangkakan bacaan kali ini mencatat pertumbuhan 0.3%. Dengan kenaikan ini, ekonomi Jepun telah berkembang dalam semua suku tahunan 2016, walaupun kadar pertumbuhan yang semakin perlahan juga dicatatkan dalam tempoh itu.

 • Data Harga pengguna China (Selasa)

Harga pengguna (CPI) di China menguat pada Januari yang menggambarkan pemulihan berterusan dalam ekonomi China terutama dari segi produktiviti dan pertumbuhan ekonomi kedua terbesar dunia ini. Beijing’s official consumer price index (CPI) naik 2.5% berdasarkan kiraan tahunan berbanding kenaikan 2.1% yang dicatatkan pada Disember. Catatan kali ini adalah yang tertinggi sejak pertengahan tahun 2014 dengan pasaran menjangkakan data kali ini merekodkan 2.4%. Kebangkitan atau pemulihan ekonomi China banyak disokong oleh campur-tangan  kerajaan dan juga industri tradisional. Pertumbuhan ekonomi China baru-baru ini merekodkan kenaikan 6.8% pada suku keempat dengan tiga suku tahunan sebelum itu mencatatkan pengembangan 6.7%.

 • Data Harga Pengguna UK (Selasa)

Harga pengguna susut 0.5% pada Januari dengan bacaan dari tahun ketahun naik 1.8% dari catatan 1.6% sebelum ini yang menunjukkan harga lebih banyak jatuh pada tempoh tersebut. Peningkatan tahunan 1.8% adalah di bawah jangkaan 1.9%, tetapi masih menjadi catatan tertinggi sejak Jun 2014. Pound Sterling jatuh mendadak selepas data ini dikeluarkan dengan Gbp/Usd melemah hampir 100 pip ke paras terendah 1.2442. Manakala Eur/Gbp menguat 50 pip dan Gbp/Nzd  melemah sehingga 130 pip. Walaubagaimanapun, tekanan inflasi akan terus diperhatikan dalam beberapa bulan akan datang dengan kesan kelemahan Pound Sterling yang agak lambat kepada pasaran. Tambahan lagi dengan tekanan oleh harga pengeluar pada Januari yang terus meningkat.

 • Harga pengeluar US, PPI (Selasa)

Indeks harga pengeluar di US naik 0.6%, berbanding kenaikan 0.2% sebelum ini dan lebih dari jangkaan 0.3% pada Januari. Dari segi tahunan harga pengeluar naik 1.6% tidak berubah dari bacaan yang direkodkan pada Disember. Secara keseluruhan data menunjukkan terdapat kenaikan dalam tekanan inflasi di mana pengeluar telah mendapat kuasa penetapan harga yang mampu memberi tekanan kenaikan inflasi beberapa bulan akan datang.

Data kali ini juga memberi isyarat bahawa kekuatan US dolar tidaklah memberi kesan besar dalam menyerap harga import. Selain itu, tekanan inflasi dalam sektor perkhidmatan masih kurang berbanding sektor lain. Kenaikan dalam harga pengeluar ini akan mengekalkan jangkaan kepada kenaikan secara berperingkat dalam kadar ‘Fed Fund Rate‘ oleh The Fed.

 • Testimoni Janet Yellen kepada Kongres US (Selasa)

Dalam kenyataan bertulis Janet Yellen kepada Senat, pengerusi ‘Federal Reserve‘ Janet Yellen menyatakan kenaikan kadar faedah adalah perlu dalam mesyuarat FOMC (Federal Open Market Committee) akan datang, jika ekonomi akan terus berada pada landasannya. Dalam mesyuarat akan datang, FOMC juga akan menilai sama ada pekerjaan dan inflasi terus berkembang sejajar dengan jangkaan mereka. Dalam kenyataannya tentang polisi fiskal beliau mengatakan perubahan dalam polisi ini akan memberi kesan kepada jangkaan ekonomi di masa hadapan, tetapi adalah terlalu awal untuk mengetahui kesan-kesannya kepada ekonomi.

 • Data Pekerjaan UK (Rabu)

Data purata pendapatan (Average Earnings Index) lemah dari jangkaan dengan kenaikan hanya 2.6% sehingga Disember dari 2.8% yang dicatatkan sebelum ini berbanding dengan jangkaan 2.8%. Dalam data berasingan ‘Claimant Count Change‘ yang mengira jumlah penduduk UK menuntut faedah pengangguran, susut mendadak pada Januari dengan pengurangan sebanyak 42,400 berbanding yang dicatatkan pada Disember pengurangan sebanyak 20,500 tuntutan.

 • Data Harga pengguna US (Rabu)

Kos hidup di US meningkat pada Januari yang tertinggi sejak Februari 2013, disokong oleh kenaikan harga gasolin dan barangan dan perkhidmatan lain yang semakin mahal. Hal ini menunjukkan momentum inflasi yang semakin tinggi di negara ekonomi terbesar dunia ini.

Harga pengguna US naik 0.6% pada Januari berbanding kenaikan 0.3% pada bulan sebelum. Kenaikan kali ini begitu tinggi berbanding jangkaan pasaran 0.3%. Manakala dalam kiraan tahunan harga pengguna (consumer price index, cpi) naik 2.5% dari 2.1% sebelum ini yang merupakan bacaan tertinggi sejak Mac 2012 jika dibandingkan dengan jangkaan 2.3%. Data secara keseluruhan akan meningkatkan spekulasi bahawa The Fed akan mengetatkan polisi (menaikkan kadar) pada mesyuarat FOMC bulan hadapan.

 • Stok Minyak US (Rabu)

EIA atau Pengurusan Informasi Tenaga di US melaporkan inventori minyak mentah yang meningkat sebanyak 9.5 juta tong pada minggu berakhir 10 Februari. Jumlah inventori berada 8.4% melebihi stok tahun lalu di paras 518.1 juta. Data terbaru inventori minyak mentah yang dikeluarkan oleh Institut Petroleum Amerika (API) juga merekodkan penambahan stok yang tinggi iaitu 9.94 juta tong pada minggu berakhir 10 Februari berbanding minggu sebelum ini yang mencatatkan kenaikan 14.23 juta tong.

 • Data Pekerjaan Australia (Khamis)

Data pekerjaan Australia merekodkan penambahan sebanyak 13,500 pekerjaan pada Januari berbanding jangkaan pasaran iaitu 10,000 pekerjaan. Respon yang agak minimum selepas data ini dikeluarkan berikutan kajian semula data bulan lalu dari 13,500 kepada 16,300 pekerjaan.

Kadar pengangguran susut sedikit dari 5.8% kepada 5.7% yang juga lebih baik dari jangkaan pasaran. Data dilihat tidak memberi kesan kepada sebarang perubahan dalam penetapan polisi Bank Pusat Australia (Reserve Bank of Australia, RBA). Di pasaran hadapan pula menunjukkan 40% kenaikan kadar oleh RBA dalam masa 12 bulan akan datang.

 • Data Jualan Runcit New Zealand (Jumaat)

Jualan runcit di New Zealand naik 0.8% bagi tempoh suku ke-empat 2016 berbanding suku ke-tiga yang juga turut merekodkan 0.8%. Kenaikan kali ini di bawah jangkaan pasaran 1.0% dengan bacaan dari tahun ke tahun perlahan kepada 4.2% dari 5.1% sebelum itu. Tiada perubahan yang signifikan jika dilihat dalam tren beberapa suku-tahunan ini dan pertumbuhan jualan dijangka akan terus kukuh dalam jangka pendek.

Data kali ini juga tidak akan memberi kesan signifikan kepada polisi bank pusat New.Zealand (Reserve Bank of N.Zealand, RBNZ), dengan bank pusat akan terus menunggu bukti-bukti yang memberi tekanan kepada inflasi dalam ekonomi.

 • Data Jualan Runcit UK (Jumaat)

Perbelanjaan dalam sektor domestik UK semakin perlahan pada Januari selepas merekodkan penyusutan jualan runcit (retail sales) pada 2.3% pada Disember. Jualan runcit bulan lalu merekodkan kejatuhan 0.3% dengan jangkaan kali ini kenaikan di sekitar 1.0%. Data kali ini akan mengekalkan jangkaan kepada tekanan kenaikan harga yang memberi kesan kepada kejatuhan jualan pada 2017 yang akan mengurangkan pertumbuhan ekonomi (GDP). Hal ini telah dijangka oleh Bank of England (BoE) yang masih legi mengekalkan polisi pelonggaran walaupun terdapat tanda-tanda kenaikan harga mendadak baru-baru ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat