Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 29/4/2019

393

ManagePay Systems Bhd telah memeterai perjanjian JV dan pelesenan dengan MyTV Broadcasting Sdn Bhd untuk memasarkan dan membekalkan Hybrid Broadband Penyiaran Televisyen (HbbTV) kotak set atas, mengurus eCommerce pada platform HbbTV dan perkhidmatan penyelesaian ePayment. Ia juga telah menandatangani perjanjian dengan Teknologi CoShip untuk melaksanakan reka bentuk, pemasangan, penyiapan, pembekalan dan penghantaran kotak set teratas.

Seacera Group Bhd telah diklasifikasikan sebagai syarikat PN17 kerana ia telah gagal membayar prinsipal dan keuntungan kepada AmBank Islamic Bhd dan tidak dapat memberikan perisytiharan kesolvenan kepada Bursa Malaysia Securities.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berkata ia telah menerima petisyen dari Persatuan Keluli Malaysia yang meminta siasatan anti-lambakan ke atas import bar pengukuhan keluli (rebar). Pemohon mendakwa bahawa import rebar yang berasal dari, atau dieksport dari Singapura dan Turki, masuk ke Malaysia pada harga yang jauh lebih rendah daripada harga domestik mereka.

PLS Plantation menandatangani Perjanjian Induk (HoA) dengan Shanghai Greeenlanf Group, ZTE Corporation dan PTSKY dari China serta FGV Holdings Berhad dari Malaysia. Ini adalah sebahagian daripada rancangan PLS Plantation untuk meningkatkan lagi hubungan dagangan antara Malaysia dan China dalam perniagaan durian.

Can-One International Sdn Bhd, anak syarikat Can-One Bhd, memegang pegangan 95.88% dalam Kian Joo Can Factory Bhd, yang memberikan kawalan yang cukup untuk syarikat itu untuk mengambil alih keseluruhan saham dan menghapuskan Kian Joo.

Gadang Holdings Bhd telah membeli 2 juta saham dalam DWL Resources Bhd untuk wang tunai RM18 juta dalam usaha membina dan mengukuhkan hubungan perniagaan antara kedua-dua syarikat. Pengambilalihan saham, yang mewakili kepentingan 10.07% dalam DWL Resources, dilakukan melalui transaksi perniagaan langsung.

Seperti yang dijanjikan kepada para pemegang saham sebelum ini, Kumpulan Perangsang Selangor Bhd telah mengisytiharkan dividen khas sebanyak 32.6sen sesaham, berikutan penjualannya sebanyak 30% di Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd.

Maxis Bhd mencatatkan penurunan sebanyak 22% untuk tempoh suku tahun pertama 2019 kepada RM409 juta daripada RM523 juta setahun yang lalu disebabkan oleh penamatan perjanjian perkongsian rangkaian, pelaburan berterusan dalam FibreNation dan mobilisasi peluang pertumbuhan perniagaan perusahaan.

Westports Holdings Bhd mencatatkan keuntungan bersih RM139.9 juta bagi suku tahun pertama 2019, peningkatan sebanyak 13% daripada RM123.8 juta pada tempoh yang sama sebelumnya, disokong oleh pengeluaran kontena yang lebih tinggi dan kos jualan terkawal.

Malaysia Marine and Heavy Engineering Holdings Bhd mencatatkan kerugian bersih yang lebih tinggi sebanyak RM29.4 juta dalam suku tahun pertama 2019 berbanding kerugian bersih sebanyak RM25.3 juta setahun yang lalu, memandangkan proses pesanan kerja lebih perlahan daripada jangkaan terutamanya dalam fabrikasi luar pesisir.

AirAsia Group Bhd, syarikat penerbangan kos rendah terbesar di Asia, membawa 12.55 juta penumpang di seluruh pasaran Malaysia, Indonesia dan Filipina pada suku pertama tahun ini (1Q19), meningkat 18% daripada 10.65 juta penumpang setahun lalu.

Telekom Malaysia Bhd (TM) telah memfailkan kenyataan pertahanan dan tuntutan balas terhadap LLP Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) dan permohonan untuk membatalkan saman writ MFL dan penyataan tuntutan bertarikh 18 Mac 2019. Ini berhubung dengan penajaan perjanjian yang mana MFL mendakwa TM telah melanggar.

G3 Global Bhd telah memeterai MoU dengan SenseTime Group Ltd China dan China Harbour Engineering Company Ltd untuk kerjasama dalam mewujudkan taman perisikan tiruan (AI) yang pertama di Malaysia. Pihak-pihak akan melabur sejumlah AS $ 500 juta (RM2.06 bilion) untuk projek itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat