Sentimen Semasa Pasaran Global Setakat Malam Ini

83

Bank Holiday‘ di tiga negara utama dunia China, US dan UK mengurangkan aktiviti dagangan dalam pasaran kewangan global pada Isnin dengan kebanyakan aset pelaburan didagang mendatar. Minggu ini pasaran akan memberi perhatian kepada laporan data-data dari Amerika Syarikat terutamanya non-farm payroll (NFP) pada Jumaat.

Emas dilihat masih gagal jatuh pada Jumaat walaupun terdapat penguatan US dolar pada lewat minggu lalu dengan Eur/Usd jatuh ke paras 1.1600.

Dalam data terbaru COT (Commitment of traders) terdapat peningkatan dalam jumlah pembelian emas. Ini juga merupakan peningkatan pertama sejak empat minggu lalu.

Ujian terbaru peluru berpandu Korea Utara pada Isnin tidak memberi kesan yang begitu signifikan kepada pasaran dengan emas masih gagal meneruskan kenaikan yang lebih kukuh.

Kecairan pasaran begitu kecil dengan cuti umum di China dan UK, manakala pasaran US ditutup berikutan cuti umum ‘Memorial Day‘.

US dolar juga tidak banyak berubah berbanding enam matawang utama yang lain dengan pasaran masih menunggu laporan data-data penting minggu ini.

Dalam ucapan Draghi pada Isnin, secara keseluruhan, beliau menyatakan ECB yakin bahawa ekonomi masih memerlukan sokongan rangsangan monetari yang besar, termasuk melalui panduan ke hadapan (forward guidance), bagi menyerap sumber-sumber ekonomi yang tidak digunakan sepenuhnya.

Komen Draghi secara keseluruhan menunjukkan ECB masih lagi enggan mengubah ‘forward guidance‘ pada mesyuarat Jun. Kali ini juga beliau enggan memberikan panduan yang lebih jelas.

Selain itu, risiko politik di US juga harus diteliti dalam jangka pendek sama ada ketegangan ini berlarutan dan semakin hangat. Ketika ini pasaran masih menunggu hasil siasatan FBI terhadap penglibatan kempen Trump bersama pihak Rusia dalam pilihanraya Presiden US tahun lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat